Indústria

Objectius:

Productes químics que contenen hidrogen renovable.
Utilització d’hidrogen per a producció de calor industrial.
Ús d’hidrogen per a maquinària pesant i activitats logístiques.
Utilització d’hidrogen renovable en flotes de transport associades a la indústria i ports.
Hidrogen renovable per a injecció a xarxa de distribució de gas natural
Infraestructures per a la distribució i emmagatzematge d’hidrogen

Exemples de projectes:

Enagás lidera el projecte Green Crane-Tarragona de producció a gran escala (50ton/d) d’hidrogen renovable per a usos industrials en el sector químic dins del Pol petroquímic, increment de la capacitat industrial per a abastiment d’una xarxa d’hidrogeneres (amb una primera fase d’implantació de sis) i injecció en la xarxa de gas natural.

Repsol preveu la instal·lació de plantes de producció de biogàs per a la producció d’hidrogen renovable a partir de residus mitjançant tecnologia de piròlisi, gasificació o digestió anaeròbia. Per a l’obtenció d’hidrogen renovable, el biogàs requerirà tractament posterior que podrà realitzar-se amb les plantes existents de reformat de gas natural amb vapor. El principal ús d’aquest hidrogen serà la Refineria però també es destinarà una part per a mobilitat. Així mateix, Repsol preveu la instal·lació d’electrolitzador de 35 MW per a la producció d’hidrogen renovable per a usos interns industrials en el complex petroquímic nord de Tarragona i per a mobilitat.

Mobilitat

Dins el marc de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya hi ha diversos projectes al voltant de la mobilitat en elaboració, amb la introducció de l’hidrogen renovable com a combustible.

Economia circular

Exemples de projectes:

EMATSA preveu la instal·lació i demostració de la tecnologia de piles de carbonats fosos en mode reformació i electròlisi per a generar hidrogen a partir de biogàs d’EDAR a Tarragona, per a ús vehicular. A més, de la generació d’hidrogen, el projecte inclou el transport (amb canonada), l’emmagatzematge, la dispensació i els vehicles d’hidrogen.

SIRUSA, l’empresa de gestió de residus del Camp de Tarragona, promourà la producció d’hidrogen a partir de la valorització energètica dels residus sòlids urbans. Descarbonització del sistema de gestió de residus. Generació d’hidrogen mitjançant electròlisi amb energia de la planta de valorització energètica de residus i mobilitat de transport de residus entre plantes.

Producció i logística

Exemples de projectes:

L’empresa Somfets i diferents municipis projecten implantar unes 15 instal·lacions en què cadascuna integra un sistema complet de generació d’hidrogen verd, amb posterior generació elèctrica a demanda a partir d’hidrogen distribuïda per la província de Tarragona i lligada a plantes de generació renovable també distribuïdes en el territori.

R+D+I

L’aliança de coneixement de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que configuren URV, ICIQ, IREC i Eurecat serà el nucli del desenvolupament, juntament amb empreses i altres agents de la ciència i la tecnologia, del programa d’R+D+I i dels projectes concrets que es desenvoluparan

Línies generals:

PRODUCCIÓ D’HIDROGEN I ENERGIES RENOVABLES:

-Producció a baix cost d’hidrogen renovable.
-Facilitar la integració de l’hidrogen i energies renovables en el sistema energètic.

DISTRIBUCIÓ D’HIDROGEN RENOVABLE:

-Distribució a baix cost d’hidrogen renovable.
-Desenvolupament d’hidrolínies / hidrogeneres per a la distribució d’hidrogen verd.

DESENVOLUPAMENT DE NOUS ÚSOS DE L’HIDROGEN:

-Assegurar la competitivitat de l’hidrogen per a usos en aplicacions de mobilitat.
-Satisfer les demandes de calor i energia amb hidrogen i metà renovable.
-Descarbonització de la indústria a través de l’ús d’hidrogen renovable i la reducció d’emissions de CO2.
-Química Verda a través de l’hidrogen, processos de reciclatge i economia circular.

ACTIVITATS TRANSVERSALS:

-Desenvolupament de legislació mediambiental i normativa relacionada amb l’energia i la manipulació de l’hidrogen (seguretat).
-Verificació de característiques, test i determinació de propietats dels sistemes relacionats amb l’hidrogen i la implementació de la química verda.
-Estudis socioeconòmics de l’impacte de la implantació de l’hidrogen i la transició energètica.
-Activitats de comunicació, divulgació i cocreació.

IMPORTANT: LES EMPRESES I ALTRES ORGANITZACIONS QUE NECESSITIN DESENVOLUPAR ACTIVITAT D’R+D+I EN COOPERACIÓN AMB L’ALIANÇA URV-ICIQ-IREC-EURECAT, QUE ES POSIN EN CONTACTE AMB NOSALTRES A TRAVÉS DEL CORREU DE LA VALL: info@h2valley.cat

Formació i socialització

Exemples de projectes en formació:

Màster Interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen, organitzat i impartit per la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universidad de Zaragoza, la Universidad del País Vasco i la Universidad de Mondragón. Continguts actualitzats i alineats amb els avenços tecnològics més innovadors i amb el component pràctic com a eix central. Dirigit a professionals interessats en formar-se en les tecnologies de l’hidrogen i les seves aplicacions, especialment responsables de projectes i tècnics d’empreses, professionals del sector industrial o tecnològic i empreses proveïdores del sector energètic. Formació complementària per a perfils d’enginyeria civil, energia, telecomunicacions, automàtica, transport, mecànica, química, física, automoció… Tota la informació aquí.

Objectius de la socialització:

Promoure l’ús dels principis i l’evidència científica a l’hora de prendre decisions.
Desenvolupar consciència, coneixement i comprensió pública sobre la societat i l’economia de l’hidrogen.
Impulsar la cocreació ciutadana en el desenvolupament de les cadenes de valor de l’hidrogen.
Contrarestar prejudicis, desinformacions i disminuir barreres socials per a la transició a l’Era de l’hidrogen.

Exemples de projectes en socialització:

La socialització de l’era de l’hidrogen entre la ciutadania serà un dels primers programes d’actuació del Banc de la Ciència i el Coneixement que l’Ajuntament de Tarragona està dissenyant com a centre emblemàtic d’interacció i aprenentatge

La Diputació de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili realitzaran sessions en línia i tallers presencials dirigides a més de 200 alcaldes, regidors de medi ambient i tècnics de la província de Tarragona amb la finalitat de divulgar i socialitzar les cadenes de valor de l’hidrogen renovable en el context del canvi climàtic i la transició energètica basada en energies renovables

GreenH2-Digital Lab: Com desenvolupar les capacitats de co-creació de la ciutadania i els professionals de les empreses i ens públics per a implementar solucions als reptes i necessitats de l’ús de l’hidrogen renovable.