El Grup Repsol-Petronor, la URV, la UPC i tres universitats més impulsen el màster en Tecnologies d’Hidrogen

  • Post category:Notícies

El màster neix amb l’objectiu d’oferir coneixements innovadors i avantguardistes en el camp de l’economia de l’hidrogen, i està dirigit a professionals interessats en el potencial d’aquestes noves tecnologies per contribuir a la transició energètica

El Grup Repsol-Petronor promou el màster de Tecnologies d’Hidrogen, una aposta formativa, dissenyada i avalada per Mondragon Unibertsitatea, la Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat de Saragossa, a més de l’Institut Comte de Rius de Tarragona i l’Institut Escola del Treball de Barcelona, i amb la participació d’altres quatre centres formatius i d’investigació, com la Fundació de l’Hidrogen d’Aragó. Les dotze entitats han unit els seus esforços per posar en marxa el màster en Tecnologies d’Hidrogen, que començarà el 15 d’octubre de 2021. Es tracta d’un màster multilocalitzat en quatre ubicacions: Bilbao, Barcelona, Tarragona i Saragossa, i que s’impartirà majoritàriament en modalitat virtual síncrona.
Seguint les estratègies europees al voltant de les tecnologies de l’hidrogen, s’ha creat aquesta col·laboració sense precedents d’entitats de referència tant del món industrial com universitari i de formació professional, una col·laboració que cerca accelerar el desenvolupament de les tecnologies de l’hidrogen en la indústria, i que necessitarà un equilibri entre els perfils d’enginyeria formats a la universitat i els provinents de la formació professional.
El màster interuniversitari en Tecnologies d’Hidrogen neix per oferir coneixements innovadors i avantguardistes en el camp de l’economia de l’hidrogen i les seves tecnologies associades.
L’hidrogen és un dels vectors energètics amb major potencial per reduir la dependència de combustibles fòssils i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. L’aposta institucional per aquestes tecnologies en l’anomenada transició energètica és clara. Segons un informe de Hydrogen Council, els projectes destinats a desenvolupar l’hidrogen renovable com a font neta d’energia sumaran una inversió mundial de més de 250.000 milions d’euros fins a l’any 2030. Els fons europeus de recuperació Next Generation, encaminats a treballar per l’estratègia de descarbonització total de tots els sectors econòmics el 2050 a Europa, també aposten de forma clara per aquest vector energètic.
Aquest màster sorgeix de la iniciativa motora de l’aula de coneixement del Corredor Basc de l’Hidrogen (BH2C), un gran projecte institucional i empresarial per convertir Euskadi en un gran hub de l’economia productiva verda i liderar un nou model energètic. De la mà de Repsol-Petronor i amb la participació activa de més de 78 organitzacions entre empreses i centres de coneixement, aquest projecte preveu produir anualment 20.000 tones d’hidrogen i reduir més d’1,5 milions de tones a l’any d’emissions de CO₂. Amb una inversió de 1.300 milions d’euros fins a l’any 2026, també té previst generar més de 1.340 llocs de treball directes i 6.700 indirectes.

La Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Politècnica de Catalunya són els referents d’aquest màster a Catalunya.

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha estat identificat per la Generalitat de Catalunya com una de les 27 iniciatives tractores per a la recuperació econòmica, i té com a objectiu desplegar una economia i una societat de l’hidrogen que arribi la neutralitat climàtica. Més de 120 organitzacions públiques i privades formen part de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, coordinat per la URV conjuntament amb les empreses Repsol i Enagás. Per la seva banda, la UPC porta investigant des de fa temps en la producció de l’hidrogen i el seu ús en diferents entorns, incloent-hi les piles de combustible. El màster en Tecnologies de l’Hidrogen representa una bona oportunitat per difondre aquest coneixement acumulat tant al sector productiu com a estudiants acabats de titular.
El màster comptarà amb la participació de reconeguts professionals en actiu de la indústria, així com experts universitaris i de centres tecnològics i de recerca de les dotze entitats impulsores. El component pràctic és un dels eixos centrals d’aquesta aposta formativa, ja que les persones participants realitzaran pràctiques regulars amb paquets de simulació, visites tècniques a empreses, a més de pràctiques presencials en laboratori per testejar els conceptes i eines analitzades. La formació culminarà amb un treball fi de màster aplicat a un repte real, amb un objectiu prioritari: contribuir a l’avanç en els reptes reals de les empreses en el camp de les tecnologies d’hidrogen.
A més de l’experiència en el camp tecnològic i energètic de Repsol-Petronor i del suport de les cinc universitats impulsores, el màster compta amb la col·laboració de sis entitats: el Centre Integrat de Formació Professional Somorrostro, l’Institut Comte de Rius de Tarragona, l’Institut Escola del Treball de Barcelona, el Centre Públic Integrat de Formació Professional Piràmide, l’Escola d’Organització Industrial, fundació pública adscrita al Ministeri d’Indústria a través de la Secretaria General d’Indústria i PIME, i la Fundació de l’Hidrogen d’Aragó. Les dotze entitats han unit els seus esforços per posar en marxa el màster en Tecnologies d’Hidrogen, que començarà el 15 d’octubre de 2021.