La URV i Enagás signen un acord estratègic per impulsar la Vall de l’Hidrogen de Catalunya

  • Post category:Notícies

La Universitat Rovira i Virgili i Enagás han signat un acord estratègic de col·laboració per impulsar la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, el qual reuneix actualment més de cent actors publicoprivats amb un portafolis de 30 projectes en els àmbits de la indústria química, la mobilitat, l’economia circular, les infraestructures per a l’hidrogen, l’R+D+I i la formació. La Vall de l’Hidrogen de Catalunya ha estat identificada per la Generalitat de Catalunya com un dels 27 projectes tractors per a la recuperació econòmica, i té com a objectiu desplegar una economia i una societat de l’hidrogen que aconsegueixi la neutralitat climàtica.

L’acord també pretén afavorir l’accés dels projectes associats a la Vall de l’Hidrogen de Catalunya als fons NEXTGEN-EU a través d’instruments que, com els PERTE (projectes estratègics per a la recuperació i transformació econòmica), es posin a disposició des del govern espanyol.

La URV i Enagás, com a actors rellevants en la transició energètica, volen posar en valor les capacitats industrials i tecnològiques dels sectors industrial i energètic de Catalunya, coordinant la seva experiència, i amb la tecnologia i la innovació com a instruments clau. Les dues parts són conscients que per aconseguir l’objectiu de la descarbonització i la implantació de l’hidrogen cal crear les infraestructures necessàries i les condicions perquè les empreses puguin posar en marxa els projectes en què treballen per avançar en la transició ecològica.

La rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras, ha destacat la importància de signar un acord entre la Vall de l’Hidrogen de Catalunya i un soci industrial tan rellevant en el sector energètic com Enagás, que lidera el projecte més significatiu de la Vall: «Aquest colideratge públic i privat impulsarà els projectes de la Vall i farà possible una transició energètica industrial que generi un important impacte econòmic i social al territori.»

El president d’Enagás, Antonio Llardén, ha manifestat que «en línia amb el compromís d’Enagás amb la descarbonització i la transició justa, aquest acord servirà per posar en valor les capacitats industrials i tecnològiques dels sectors energètic i industrial de Catalunya, gràcies al desenvolupament d’una economia de l’hidrogen renovable en concordança amb els fulls de ruta europeu i espanyol».

La URV, la universitat pública de Tarragona, amb reconeixements d’excel·lència en formació, recerca i innovació, manté un fort compromís amb els reptes del seu territori i, per extensió, de Catalunya. Entre aquests reptes hi ha la necessitat d’abordar el canvi climàtic i la transició energètica que activi l’economia i afavoreixi un millor futur ambiental.

Enagás és una empresa amb presència en vuit països i líder a l’Estat espanyol en el disseny, desenvolupament, gestió i operació d’infraestructures energètiques. La companyia està certificada com a operador independent o TSO (Transmission System Operator) per la Unió Europea. Enagás està compromesa amb la transició energètica i el desenvolupament de gasos renovables dins del procés de descarbonització i de l’impuls de l’economia circular. La implicació d’Enagás en la nova era de l’hidrogen renovable es fa patent amb els diferents projectes en què participa en tot l’Estat i, en particular, amb la iniciativa Green Crane Tarragona, que implicarà la producció de 50 tones/dia d’hidrogen renovable per a usos industrials.